Vloer coating wordt gebruikt om vloeren te beschermen tegen schade en om ervoor te zorgen dat de vloer een frisse, nieuwe uitstraling heeft. Vloercoating kan op allerlei vloeren aangebracht worden; van beton tot cement, maar ook op een kunststofvloer is er een coating die alles weer als nieuw doet lijken. Maar waar moet je op letten als je het aanbrengt?

Coaten of impregneren?

Voordat je enthousiast met de coating aan de slag gaat, is het goed om eerst te bepalen wat je precies wilt doen. Wil je de vloer coaten of wil je hem juist impregneren? Bij het coaten van de vloer wordt er een vaste laag op de vloer aangebracht, terwijl bij het impregneren de coating juist in de vloer trekt. Bij het laatste wordt de vloer van binnenuit beschermd en blijft de huidige vloer gewoon zichtbaar. Zet dat tegenover het aanbrengen van coating op de vloer, waarbij je gewoon een compleet nieuwe vloer creëert. Wat het ook wordt, het eindresultaat mag er zijn; je vloer is als nieuw en beschermt uitstekend tegen vocht en vuil. 

Hoe breng je de coating aan?

Is het tijd om de coating aan te brengen, dan is het goed om dit netjes volgens een vast stappenplan te doen. Hierbij hou je rekening met alles wat goed is voor de vloer en de coating, zodat je het maximale uit de coating haalt. Allereerst is het van groot belang dat de vloer helemaal vuil- en stofvrij is. Gebeurt dat niet, dan heeft de coating de neiging om zich te hechten aan het vuil en het stof, in plaats van aan de vloer. Is de vloer eenmaal volledig vrij van stof en vuil, dan is het tijd om de vloer egaal te maken. Het egaal maken van de ondergrond kan flink makkelijker gemaakt worden met egalisatiemortel, dat ervoor zorgt dat de ondervloer zo spiegelglad mogelijk is en de coating zich perfect zal hechten. Ook voorkom je hiermee bobbeltjes of andere onwenselijke oneffenheden. 

Het aanbrengen en laten drogen van de coating

Is alles gereed, dan kan je de coating aanbrengen. Dit dient nauwkeurig te gebeuren, omdat je de vloer natuurlijk zo strak mogelijk wilt hebben. Zorg ervoor dat je de coating in gelijke lagen aanbrengt en dat het zo strak mogelijk ligt. Daarna is het zaak om de coating goed te laten drogen. Dit is belangrijk, omdat slecht gedroogde coating gewoon geen goede ondergrond is en je eigenlijk alles weer opnieuw kan doen. Probeer te voorkomen dat je te snel teveel gewicht op de vloer plaatst; soms kan het wel een week duren voordat je alles weer als vanouds kunt plaatsen. Echter, het is het wachten meer dan waard. Een vrijwel nieuwe vloer zal een geweldige uitstraling hebben en weer helemaal beschermd zijn tegen vuil, stof, beschadigingen en vocht. 

Wil je meer tips, of wil je weten welke coating geschikt is voor jou? Neem dan altijd contact op met een expert, zodat je zeker weet dat je het beste in huis haalt voor jouw persoonlijke situatie.

Comments zijn uitgeschakeld.