De gemiddelde gietvloer is slechts een paar millimeters dik. Dit heeft een groot voordeel, want wanneer jij jouw vloer wilt vernieuwen, dan kan dit gemakkelijk. De desbetreffende vloerafwerking kan namelijk vaak gewoon bovenop de bestaande vloer worden afgewerkt. Daarnaast is een groot voordeel van gietvloeren dat het beschikt over een groot assortiment en de toepassingsmogelijkheden heel breed zijn. De vloeren kunnen namelijk toegepast worden in particuliere en werkomgevingen, bijvoorbeeld kantoorpanden, woonkamers of zelfs je eigen badkamer. Gietvloeren zijn volledig waterdicht en kunnen daarom gemakkelijk in een badkamer liggen. Ze zijn niet alleen waterdicht, want wanneer u kiest uit één van de PU gietvloeren bent u verzekerd van een brandvertragende vloer. PU gietvloeren hebben namelijk een aantal componenten die er samen voor zorgen dat de vloer niet gemakkelijk vlam vat en dus de brand vertraagd.
Nadelen
Over het algemeen zijn gietvloeren redelijk stevig, maar lang niet zo stevig als iedereen denkt. Er is namelijk een risico op krassen en scheuren en dit komt vooral voor bij epoxy gietvloeren. Dit is een nadeel waarbij je rekening moet houden wanneer je overweegt één van deze vloeren te plaatsen. Na verloop van tijd kunnen er verkleuringen ontstaan. Dit komt vooral voor bij de epoxyvloeren. Bij een lichte kleur van de vloer wordt aangeraden niet te vaak met schoenen over de vloer te lopen. Hierdoor voorkom je eventuele strepen. Zelf gietvloeren aanleggen om zo kosten te verminderen wordt niet aangeraden, dit is ingewikkeld. Hier zijn speciale medewerkers voor rondom dit vakgebied met de nodige ervaring. Het aanleggen van gietvloeren is namelijk niet gemakkelijk.
Onderhoud van een gietvloer
Gietvloeren hebben een periodiek onderhoud nodig. Dit geldt zowel voor de PU als de cementgebonden gietvloer. Gietvloeren worden namelijk afgewerkt met laklagen. Laklagen zijn gevoelvol voor kleine deeltjes vuil, met name voor aarde of zand. Doordat de gietvloer strak is afgewerkt zie je ook sneller allerlei soorten vuil liggen, denk hierbij aan haren, aarde of broodkruimels. Het advies is daarom om de vloer regelmatig te stofzuigen en stofvrij te maken. De vloer stofvrij maken kan gemakkelijk met een mop of een dweil. Probeer dit minimaal twee á drie keer per week te doen. Gebruik hiervoor een stofzuiger met een reliëf, afstof of parketborstel, zo voorkom je krassen in de desbetreffende vloer.
Wat is microcement?
Microcement is een type vloerafwerking, wordt ook wel een decoratieve cement-laag genoemd en wordt vooral gebruikt voor vloeren, maar ook voor gevels, wanden, trappen en plafonds. De basisingrediënten poeder cement en een speciale substantie die het cement vloeibaar maakt, vormen samen het microcement. Door het samenvoegen van deze twee ingrediënten ontstaat een vloeibare massa die gemakkelijk aan te brengen is op bijvoorbeeld vloeren.