Indien je in de nabije toekomst een of meerdere deur(en) wilt gaan aanschaffen, is het belangrijk dat je vooraf weet je precies wilt hebben. Voor in huis moet je weten of je gebruik wilt maken van een stompe of een opdek deur. Voor de uitstraling in huis maakt het een groot verschil of je een stompe deur of een opdek gebruikt. Een opdek deur doet veel luxueuzer aan dan een stompe deur.

voordeur met sleutels erin

Stompe deur

Bij een stompe deur heb je het nadeel dat je alle naden tussen de deur en het kozijn ziet. Dat is niet mooi. Toch moet er een ruimte zijn tussen een deur en kozijn. Is die ruimte er niet dan kan een deur snel gaan klemmen. Dat moet je ten alle tijden voorkomen. Er is niets zo vervelend in huis dan een deur die klemt. Daarom moet je een stompe deur ook in principe niet zelf hangen, tenzij je een timmerman bent of dit soort werk kunt uitvoeren. Het is niet alleen een deur afhangen, maar je zal ook de scharnieren moeten plaatsen en slotgat maken. Dat is echt een zeer nauwkeurig werk. Ga er dus zeker niet zelf aan beginnen, indien je niet zeker bent dat je het tot een goed einde kunt brengen.

 

Opdekdeuren

Deze deuren zijn in huis veel mooier dan stompe deuren. Bij een opdekdeur zie je geen naden tussen de deur en het kozijn. Een ander voordeel is dat je een dergelijke deur gemakkelijk zelf kunt hangen. Hij is voor de aanschaf wel wat duurder dan een stompe deur, maar hij is mooier en er hoeft geen vakman aan te pas te komen.

 

Buitendeuren

Voor buitendeuren is het zeer belangrijk dat je een deur neemt van een goede kwaliteit. Neem een deur van hardhout in plaats van zachthout. Een hard houtendeur is duurder, maar hij kan op de eerste plaats veel langer mee en hoeft niet zo vaak geschilderd te worden. Een zacht houtendeur moet om de twee jaar geschilderd worden en een hardhouten deur om de vijf jaar.

 

Het is bij een voor- en achterdeur belangrijk dat je de deur laat afhangen door een vakman. Ook moet een buitendeur goede sloten hebben, zodat hij niet inbraakgevoelig is. Een drie of zelfs vierpuntsslot is ideaal. Er zijn meer beveiligingen die kunt gebruiken bij een voor of achter deur.

 

Aanbiedingen deuren

Wanneer je al lang vooraf weet dat je deuren moet aanschaffen, is het nuttig om de advertenties bij te houden. Door op het juiste moment deuren te kopen kun je honderden euro’s besparen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, zeker als je een huis laat bouwen. Er staan dagelijks wel in een of ander blad deuren die in de aanbieding zijn. Je moet natuurlijk wel goede deuren nemen en niet alleen kijken naar de prijs. Kijk eerst naar de kwaliteit en dan pas naar de prijs. Er zijn ook regelmatig aanbieden van deuren waarin glas verwerkt is. Koop niet bij de eerste en beste gelegenheid een deur waar een aanbieding op is, maar neem die deur die je wilt hebben.

Comments zijn uitgeschakeld.