De planeet aarde bestaat voornamelijk uit water. En er zit super veel energie in! We zoeken alleen nog naar nieuwe manieren om iets met die energie te doen. Golven die het strand op komen en de getijden bieden allemaal opties. Zo heeft een meisje uit Amerika een prijs gewonnen omdat ze een manier bedacht, een soort ventilator, om met de stroming energie op te kunnen vangen. Er zijn ook een aantal Nederlandse bedrijven die een soort roterende pilaren hebben bedacht die op stromingen in een haven energie kunnen opwekken. Deze dienen dan ook gelijk als golfbrekers.

Van Fz naar Watt

Een aantal laagdrempelige ideeën die heel bruikbaar zijn doen zich ook de rondes. Denk aan e derde wereld landen. Vaak kunnen die niet aangesloten worden op een energienet maar hebben wel licht nodig. Hier heeft Gravitylight iets op bedacht. Een LED-lamp verbruikt niet veel energie en kan wel veel licht afgeven. Door gebruik te maken van de zwaartekracht en een dynamo is het idee als volgende. Je tilt een gewicht een meter omhoog en laat hem los. Het gewicht zit vast aan een dynamo en door de valenergie wordt deze energie omgezet in stroom. Hierop kan een ledlamp een tijdje blijven branden. Doe dit een aantal keer achter elkaar en je hebt voor een paar uur genoeg stroom!

Een nieuwe, energiezuinige gloeilamp

Daarnaast is men druk bezig om nog zuiniger met energie om te gaan en zuinigere lampen. Als we dachten dat de LED-lamp de zuinigste lamp is, hoeft dit niet meer correct te zijn. Een Amerikaanse universiteit is met onderzoek bezig om de oude gloeilamp te verbeteren. Als er een klacht is over een LED lamp is het wel dat het een ongezellige felle lichtbron is. Men verlangt naar de mooie zachte gloeilamp. Echter verliest deze zoveel warmte dat het niet rendabel en van deze tijd is om zo met energie om te gaan. Een LED lamp zet ongeveer 5 tot 20% van zijn energie om in licht en in vergelijking met een gloeilamp 2 tot 3%. Het onderzoek is nog vol op bezig, maar de oude gloeilamp is nu al verbeterd naar meer dan 2x zoveel rendement als een oude gloeilamp.

Comments zijn uitgeschakeld.