ING probeert zich te profileren als een bank die zeer veel met duurzame energie bezig is. Echter volgens Evert Hassing van de Eerlijke Bankwijzer is dat niet helemaal eerlijk. ING is namelijk in 2015 als één van de grootste investeerders van fossiele energie. Leonie Schreve van de ING geeft aan dat bedrijven die meer dan de helft afhankelijk zijn van fossiele energie dat ze deze aanvragen niet gaan financieren. Uit vorig jaar bleek dat er meer dan 20 miljard in fossiele energie gestopt is, maar slecht 5 miljard in duurzame investeringen. Hoewel ze daarmee ook het meest in duurzame projecten investeren is het percentueel gezien niet heel hoog. De ING blijft ook onduidelijk hoe ze de afbouw van fossiele investeringen in werking gaan stellen.
Investeringen
Misschien is niet duidelijk wat de Bankwijzer is. De Eerlijke Bankwijzer probeert vast te leggen waar de banken hun geld aan investeren, brengen daar jaarlijks een rapport van uit en vergelijken zo de energie-investeringen met elkaar.. Een belangrijk punt is natuurlijk of er nog veel geld in fossiele energie geïnvesteerd wordt of dat duurzame projecten interessant zijn. De grote verschillen waren zichtbaar en de Eerlijke Bankwijzer hoopt dan ook dat de koers gaat veranderen in de ING in 2016. De ING wijst toch ook terug op de regering dat die zich meer moet inlaten met duurzame projecten, maar Bill Gates zei het ook al, dat de commercie het maar moet oppakken omdat de regeringen falen. Nederland wekt veel te weinig duurzame energie op. De 14% halen we waarschijnlijk niet eens in 2020 en op het gebied van besparen schiet het ook al niet op. Gelukkig heeft de overheid voor 2016 €70 miljoen aan subsidie vrijgemaakt voor bepaalde duurzame apparaten zoals zonneboilers en warmte pompen.
De industrie moet aanpoten
Je hoort veel over het isoleren van de woning en dat dit zo belangrijk gaat worden. Echter verdient dit zichzelf nog lang niet terug. De besparing op het gas in relatie met isoleren heeft geen kruisende lijnen. Op de huishoudens valt niet heel veer meer te besparen. Nu is de industrie aan de beurt. Die worden verplicht om investeringen te maken, maar die moeten wel weer in 5 jaar terug verdient worden. Er moeten natuurlijk wel aanvragen gedaan worden of vergelijkende energieprojecten aanvragen. Anders kan de ING er ook niet in gaan investeren natuurlijk.