Gietvloeren werden voornamelijk in industriële toepassingen gebruikt. Doordat de vloer – zoals de naam al weggeeft – gegoten kan worden, hoeft er niets op maat gesneden of gezaagd te worden. De ruimte wordt leeggehaald, de vloer wordt gestort en na het drogen is de vloer gereed om gebruikt te worden. Dankzij diverse technieken en materialen kunnen de eigenschappen van de vloer per situatie worden bepaald. Zo kan een gietvloer in een bedrijfsruimte heel hard en stevig zijn, en kan er een ander type gietvloer in een woning worden gelegd waarbij die vloer geschikt moet zijn voor vloerverwarming en niet al te betonachtig aan dient te voelen.

Maar kun je zomaar in elke ruimte een gietvloer leggen als daar al leidingen liggen?

Moeten leidingen verlegd worden voor een gietvloer?

In principe kan een gietvloer gewoon over leidingen heen worden gelegd, zoals elke loodgieter je wel kan vertellen. Toch is het soms handiger om leidingen te verleggen.

Dit kan het geval zijn als er op dit moment leidingen in de ruimte lopen die je eigenlijk anders wil hebben. Als de gietvloer er eenmaal ligt kan deze niet even losgehaald worden, zoals bijvoorbeeld bij vloerbedekking en laminaat wel vaak kan. Daarom moet een vloer in één keer goed liggen en dienen alle leidingen en dergelijke dus al netjes weggewerkt te worden alvorens de vloer wordt gelegd.

Een andere reden kan zijn dat men het risico op lekkages wil indammen. Wanneer je een gietvloer hebt en met een lekkage te maken krijgt, moet de vloer open gebroken en achteraf dus compleet vervangen worden. Dat is nogal veel werk en vrij kostbaar, waardoor er vaak voor wordt gekozen om de leidingen – voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is – op plekken te laten lopen waar lekkages minder kwaad kunnen of in ieder geval beter opgelost kunnen worden dan verstopt onder een stevige vloer.

Comments zijn uitgeschakeld.