Nooit meer koude voeten, dat zou ideaal zijn. Vloerverwarming is enkel niet enkel nuttig om je voeten op te warmen, maar het kan ook als hoofdverwarming gebruikt worden omdat het ervoor zorgt dat het huis gelijkmatig wordt verwarmt. Hier kun je behoorlijk mee besparen op je energie rekening.
Verschillende vloerverwarmingssystemen
Droogbouw systeem
Bij het droogbouw systeem wordt de vloerverwarming in een isolatieplaat geplaatst, waarna de vloerbedekking hier gemakkelijk overheen geplaatst kan worden. Deze manier kan goed toegepast worden in reeds bestaande woningen en heeft als voordelen dat het snel reageert, het makkelijk te installeren is en de vloer beperkt verhoogd wordt.
Natbouw systeem
Bij het natbouw systeem wordt het netwerk aan buizen en slangen in een cement laag geplaatst. De vloerverwarming heeft een langere tijd nodig om volledig op te warmen dan bij het droogbouw systeem, maar dit type vloerverwarming houdt de warmte wel langer vast waardoor die minder vaak hoeft te verwarmen.
Elektrische vloerverwarming
Als je geen gedoe wilt hebben met vloeren open breken, dan is elektrische vloerverwarming ideaal. Je legt de ‘matjes’ met hierin de verwarmingselementen eenvoudig over de oude vloer heen en legt er een nieuwe vloer bovenop. Het nadeel is dat er geen warmtebuffer is door de dunne lagen, waardoor de vloer ook snel weer afkoelt zodra je de verwarming uitzet. Het voordeel is dat de vloerverwarming snel te regelen is en ook snel opwarmt. Daarbij is het eenvoudig te plaatsen en kun je bijvoorbeeld zelfs een wc of een kleine badkamer voorzien van vloerverwarming, als deze nog niet van vloerverwarming is voorzien.
Infrezen
Een andere manier om geen vloeren uit te hoeven breken, is het infrezen van de reeds bestaande dekvloer. De vloerverwarming kan in deze gefreesde delen worden gelegd, waardoor de vloer niet hoeft te worden opgehoogd en de opwarmtijd van de vloer is kort, waardoor je snel van de warmte kunt genieten.
Geschikte vloerbedekking voor vloerverwarming
Niet iedere vloerbedekking is geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Het materiaal moet de warmte goed naar boven doorstralen om een optimaal effect te hebben. Natuursteen is ideaal op dit gebied en daarom worden bijvoorbeeld plavuizen vaak gekozen samen met vloerverwarming. Een ander zeer goed geleidend materiaal is de PVC vloer oftewel een vinyl vloer. Deze vloerbedekking is in veel verschillende designs verkrijgbaar, waaronder een uiterlijk van hout en van natuursteen. Dit is ideaal als je de voordelen van PVC wilt hebben, maar het uiterlijk van bijvoorbeeld een rustieke houten vloer. Ook tapijt is populair in combinatie met vloerverwarming, echter moet je bij de aankoop wel letten op het teken dat aangeeft of het tapijt geschikt is voor dit doeleinde of niet. Laminaat kan ook ingezet worden, maar het is niet het meest ideale materiaal. Er zijn echter wel laminaatvloeren die speciaal gemaakt zijn om te gebruiken bij vloerverwarming. Als je van een echte houten vloer houdt, zit je ook goed. Let hierbij op dat je het beste effect krijgt als je het parket op de ondergrond verlijmd. Zo kan de warmte het beste door het hout geleid worden.
Vloerverwarming als bijverwarming of als hoofdverwarming
Voordelen van vloerverwarming kan als bijverwarming dienen, maar ook als hoofdverwarming. Vaak wordt gekozen voor de bijverwarming, omdat er al radiatoren aanwezig zijn in huis, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je de radiatoren niet volledig open zet, wil de vloerverwarming nog aan kunnen slaan. Vloerverwarming als hoofdverwarming komt steeds meer opzetten. Vooral doordat het huis hiermee veel gelijkmatiger wordt verwarmd, is deze manier van verwarmen heel energiezuinig. Daarbij heb je geen radiatoren meer nodig langs de wanden, waardoor je de ruimtes veel economischer kunt indelen en alle lelijke buizen zijn netjes weggewerkt onder de grond.